Etiket: Brian A. Sharpless

  • Giriş: Psikodinamik Terapi Teknikleri Kitabı (1)

    Yazar:

    Kategori:

    Bu kitap Friedrich Nietzsche, Jimi Hendrix, Arthur Shopenhauer, Indiana Jones, Søren Kierkegaard, Christopher Hitchens, Mark Manning, John Waters ve Ramonlar’ın devam eden ilhamlarına -edebi veya başka türlü- ithaf edilmiştir. (Bian A. Sharpless) Ön Söz Bu kitaba kişisel bir itirafla başlıyorum: Psikodinamik psikoterapiyi seviyorum. Fakat benimki sadece iyi tarafını gördüğüm genç ve safdilane bir aşk yerine…

  • Psikodinamik Terapiye GERÇEKTEN İhtiyacımız Var mı? (2)

    Yazar:

    Kategori:

    Bu kitabı okuyan herkesin psikodinamik psikoterapi hayranı olduğunu zannetmiyorum. 2006’da öğretmenlik yapmaya ve süpervizyon vermeye başladığımda, öğrencilerin önemli bir bölümünün lisansüstü eğitime olumsuz önyargılarla geldiğini kısa sürede fark ettim. Filmlerde, televizyonda ve lisans ders kitaplarında bulunan bazı tasvirler göz önüne alındığında (Habarth, Hansell ve Grove, 2011; Redmond ve Shulman, 2008), şüpheciliklerinden dolayı onları suçlamıyorum. Bunlar…

  • Psikodinamik Terapinin Hedefleri (3)

    Yazar:

    Kategori:

    Psikoterapide, daha genel olarak hayatta olduğu gibi, nereye gitmek istediğinizi ve ne olmasını istediğinizi bilmek genellikle iyi bir fikirdir. Hedefler bunun önemli bir parçasıdır ve hastalar terapiye kendi hedefleri ile gelirler. Kendilerini “daha iyi hissetmek”, “geçmişin üstesinden gelmek” veya “anlamak” isteyebilirler. Bazıları, hayatlarındaki diğer insanların kendi ihtiyaç ve isteklerine daha uygun olmasını isteyebilir (yani, başkalarını…

  • Psikodinamik “Duruş” (4)

    Yazar:

    Kategori:

    Duruş (stance) (isim) şu şekilde tanımlanır: 1. özellikle bilinçli olarak tatbik edildiğinde (beyzbol, golf ve diğer sporlarda olduğu gibi) birinin duruşu; bir kişinin postürü. 2. bir kişinin veya kuruluşun bir şeye karşı tutumu; bir bakış açısı. 3. bir emniyet kemerinin sabitlenebileceği (tırmanma) bir çıkıntı veya ayak basamağı. (Oxford University Press, 2018) Psikodinamik terapist olmak ne…

  • Destekleyici-Dışavurumcu Süreç (5)

    Yazar:

    Kategori:

     Olabildiğince açıklayıcı (expressive) ve olması gerektiği kadar destekleyici (supportive) olun. —Robert Wallerstein (1989, s. 688) Olabildiğince destekleyici (supportive) olun, böylece ihtiyaç duyacağınız kadar açıklayıcı (expressive) olabilirsiniz. —Paul Wachtel (2011, s. 214) Bölüm 2’de belirtildiği gibi, psikodinamik terapi çok esnek bir tedavi yaklaşımıdır.1 Yüksek işlevli (high-functioning) (örneğin, “iyi kaygı”, klasik nevrotik problemler), düşük işlevli (low-functioning) (örneğin,…

  • “İyi” Psikodinamik Müdahalelerin Özellikleri (6)

    Yazar:

    Kategori:

    Psikanalizin temel bir yasası varsa, o da saçma sapan konuşmaktan kaçınmaktır… Sadece analist için anlamı olan kelimeleri ortaya atmayın. —Jacques Lacan (1976, s. 34)1 Eski bir atasözü, “Ne söylediğin değil, nasıl söylediğin önemlidir” der. Ancak psikodinamik terapide her ikisinin de oldukça iyi olması gerekir. Dikkat edin “mükemmel” demedim çünkü hiçbir tekniğin mükemmel uygulaması diye bir…

  • Müdahalelerin Etkileri Nasıl Değerlendirilir? (7)

    Yazar:

    Kategori:

    6. Bölüm, “iyi” psikodinamik müdahalelerin özelliklerini detaylandırdı. Bu bölüm, klinik etkilerini (veya etkilerinin eksikliğini) değerlendirmenin yollarını tartışacaktır. Bununla birlikte bazı uyarılar sıralanacaktır. İlk olarak, mevcut literatürün büyük bir kısmı dışavurumcu tekniklere odaklanmıştır. Destekleyici müdahalelerin değerlendirilmesine çok daha az ilgi gösterilmiştir. İkinci olarak, bu bölüm kendisini başarı/doğrulama veya onaylamama2 (yani, müdahaleden hemen sonra veya kısa bir…

  • Temel Teknikler – Bölüm 1 (8)

    Yazar:

    Kategori:

    “Klasik” psikodinamik teknikleri (yani sorgulamalar, netleştirmeler, yüzleştirmeler ve yorumlamalar) tartışmadan önce, temel teknikler olarak adlandırılabilecek teknikleri ele almak önemlidir (bkz. Kutu 8.1). Bu beceriler sadece psikodinamik süreçleri teşvik etmekle kalmaz, aynı zamanda terapistlerin uygun sınırları korumalarına yardımcı olur. Kabul edilmelidir ki, örneğin yorumlar kadar dramatik veya “seksi” değillerdir, ancak yine de daha karmaşık müdahalelerin büyüdüğü…

  • Temel Teknikler – Bölüm 2 (9)

    Yazar:

    Kategori:

    Bir önceki bölüm, terapist sessizliği, hasta serbest çağrışımı ve psikodinamik tarzda dinleme yollarının önemli temel tekniklerini ele aldı. Bu bölümde, (a) psikodinamik terapinin “çerçevesini” oluşturmaya ve (b) hastayı tedaviye kaynaştırmaya yardımcı olan terapist davranışlarına odaklanacağız. Psikodinamik Bir Şekilde Nasıl Davranılır? Bir terapist psikodinamik psikoterapi yürütürken nasıl “davranmalıdır (acting)”? Lisansüstü okulumun ilk yılının yazında ilk hastalarımı…

  • Sorgulama Süreci (10)

    Yazar:

    Kategori:

    Sorular güçlü olabilir. Bizi sadece kendimize ve dış dünyaya daha yakından bakmaya değil, aynı zamanda harekete geçmeye de teşvik eder. “Ben kimim?” gibi “varoluşsal” sorulara hepimiz aşinayız. “Neden buradayım?” “İyi bir hayat yaşamak ne demektir?” Bunları sormak insan olmanın bir parçasıdır. Bu sorgulamalar muhtemelen felsefe, din ve doğa ve insan bilimlerinin çoğunun gelişmesine de yol…